Visning
Normal
Liste
Utvidet

Avslappende massasjeolje

Lavendel: Lavendula augustifollia/Officinalis/vera: En flerårig liten buske som blir ca. 50 cm høy. Den har blåfiolette, lilla, rosa eller hvite blomster og små smale sølvgrå blader. Lilla er den mest hardføre og populære. Planten trives best på et solfylt sted i et lett fuktig jordsmonn. Navnet Lavendel kommer av det latinske «lavare» å vaske. I Norden omtales lavendel først i danske urte- og legebøker fra 1500-og 1600-tallet. De eldste opplysninger om folke-medisinsk bruk i Norge har vi fra Nordfjord omkring 1800 hvor det fortelles at blomstene ble lagt på sprit som ble drukket mot epilepsi og besvimelser. Lavendel er kjent som en av de mest anvendelige av de eteriske oljene. I våre dager brukes lavendel først og fremst i form av eterisk olje. Oljen har en avbalanserende og normaliserende virkning, og bringer helse og harmoni til både kropp og sinn.

Bergamott, eller etasjeblomst, stammer fra Nord-Amerika. Planten ble populær som hage- og krydder-/legeurt i Europa da nybyggerne tok til å sende frø til Europa. Navnet «monarda» har planten fått til ære for den spanske botanikeren Nicholas Monadres fra Sevilla, han skrev i 1569 en urtebok basert på nord-amerikanske planter. Han kalte trolig denne planten «bergamott» fordi bladene har en duft som minner om den lille, bitre italienske bergamotappelsinen, Citrus bergamia, som blir brukt til oljeproduksjon. Oswego-indianerne ved Ontario-sjøen drakk te av bergamott-planten.

Bergamottolje produseres ved å rive skallet på nesten modne frukter og samle opp alt som presses ut. Dette renses og filtreres, og blir til bergamottolje. Oljen er en lett, gul eller blekgrønn væske med en særdeles rik, søt og fruktig smak. Avkjølende, forfriskende, beroligende, stressdempende.

Geranium: Eterisk olje av geranium ble først destillert i Frankrike tidlig på 1800-tallet. I dag er hovedområdet for produksjon Réunion (øst for Madagaskar), Kina og Egypt. Geraniumolje har en frisk, grønn, fruktig og svært søt sitrusduft med en aning rose og mynte. Etterduften er roselignende. Duften varierer imidlertid mye alt etter hvilke Geranium-arter som er brukt under fremstillingen, plassen hvor de har vokst og hvilke plantedeler som er med i destilleringen. Den søte, men samtidig friske duften av geranium roer sinnet når man er opprørt og. Oljen kan ha en svært stimulerende effekt på mange mennesker, spesielt barn. Dette er en allsidig olje som gir duft til mange massasje- og badeoljeblandinger, og er en av de mest brukte oljene i aromaterapi.

Babyolje

Vår babyolje er rik på vitamin A som virker beskyttende, mykgjørende og lindrende på ømtålig hud. Bruk babyoljen i badet eller smør den rett på huden isteden for en lotion. Er flott som massasjeolje for den lille. Oljen trenger hurtig inn i huden og tilfører den fuktighet og næring.

Kaldpresset aprikoskjerneolje (Prunus Armeniaca) (Apricot) Oljen utvinnes av kjerner fra aprikostreets frukter, som fortrinnsvis vokser i California og visse deler av Asia. Treet stammer opprinnelig fra Kashmir/Mongolia, hvor oljen ble brukt av Hunza-folket til matlaging og hudprodukter. Oljen er stabil med mange enkeltumettede fettsyrer. Den er tyntflytende, lysegul med en behagelig smak og duft. Den inneholder små mengder av A- og E-vitamin og er derfor hudreparerende. Den trenger dypt inn i huden, men absorberes ikke så lett, noe som gjør den velegnet til massasje. Den har en gunstig virkning på underhudsvevet, nærer, mykner og glatter ut huden. Passer til alle hudtyper, også til følsom, betent, tørr og moden hud. Meget bra til spedbarn.

Tistel (Cirsium), slekt med 150 arter av kurvblomstfamilien med tornete blad og blomsterkurver med bare rørkroner.

Oliven (Olea europaea) er en art av små tre i oljefamilien som har sin opprinnelse i kyststrøkene i de østlige deler av Middelhavet. Grekerne og Romerne hyllet Olivenoljens kvaliteter, og i bibelen er Oliventreet et symbol på helse, seier og fred. I århundrer er Olivenolje blitt brukt innen skjønnhetspleie og som medisin, og er kjent for å forbygge mange sykdommer. Olivenoljens smak, farge og kvalitet avhenger bl.a. av type oliventre oljen høstes fra (det finnes mer enn 50 registrerte typer).

Lavendel: Lavendula augustifollia/Officinalis/vera: En flerårig liten buske som blir ca. 50 cm høy. Den har blåfiolette, lilla, rosa eller hvite blomster og små smale sølvgrå blader. Lilla er den mest hardføre og populære. Planten trives best på et solfylt sted i et lett fuktig jordsmonn. Navnet Lavendel kommer av det latinske «lavare» å vaske. I Norden omtales lavendel først i danske urte- og legebøker fra 1500-og 1600-tallet. De eldste opplysninger om folke-medisinsk bruk i Norge har vi fra Nordfjord omkring 1800 hvor det fortelles at blomstene ble lagt på sprit som ble drukket mot epilepsi og besvimelser. Lavendel er kjent som en av de mest anvendelige av de eteriske oljene. I våre dager brukes lavendel først og fremst i form av eterisk olje. Oljen har en avbalanserende og normaliserende virkning, og bringer helse og harmoni til både kropp og sinn.

Oppkvikkende massasjeolje

Ylang-ylang er et tre med nydelig duft, og kalles derfor ofte for «parfymetreet». Navnet ylang-ylang er filippinsk og betyr «blomstenes blomst». Foruten på Filippinene vokser treet på Java, Sumatra, Komorene og Madagaskar. De jasminduftende blomstene plukkes som pynt, blir båret som et afrodisiakum, og brukes i duftputer i lintøyskapet. I Indonesia blir blomstene strødd ut i sengen til nygifte par. På Filippinene brukes de i hudkremer, ofte med en kokosnøttoljebase. Ylang-ylang-olje er et duftstoff i mange orientalske og blomsterduftende parfymer.

Et tre kan produsere omkring 120 kg blomster hvert år, noe som gir 350 g eterisk olje. Oljen har forskjellige kvaliteter, den beste kommer fra den første destillasjons-fasen og har finest duft. Ylang-ylang har en beroligende virkning på nervesystemet og gir samtidig et avslappende velvære. Den er nyttig mot angst, depresjon, stress og anspenthet.

Rosentre er et middels stort, alltidgrønt, tropisk treslag som hovedsakelig finnes i regnskogen i Amazonas. Den kommersielle utnyttelsen av tømmeret fra dette treslaget har vært konfliktfylt, og som et bidrag til å verne den tropiske regnskogen i Brasil, blir mesteparten av den eteriske oljen nå laget i Guyana. Den eteriske oljen utvinnes ved dampdestillasjon av den oppflisede veden. Rosentre er en svært anvendelig olje som kan blandes med de fleste andre eteriske oljene. Den er svært mild og sikker å bruke, og anvendes i såper, kosmetikk, parfymer og hudpleiemidler. Rosentreoljens betennelseshemmende egenskaper gjør at den kan virke lindrende på brennende, tørr og betent hud. Dessuten er den cellefornyende og kan brukes mot arrdannelser, slapp hud og rynker. Oljen regnes som et afrodisiakum og når den brukes som massasje- eller badeolje gir den god lukt og en sensuell atmosfære i rommet.

Rosmarin er en busk som kan bli opp til 2m høy i sine naturlige omgivelser rundt Middelhavet. I Norge blir den sjelden mer enn 50cm. Rosmarin er blitt brukt som krydder- og medisinplante siden Antikken og ble sett på som en plante med mystiske egenskaper. Bare lukten av rosmarin skulle gi evig ungdom og beskytte troskap og kjærlighet. Grener av rosmarin ble brent som desinfiserende røkelser på sykerom og skulle også beskytte mot pest.

Innvortes virker rosmarin stimulerende på appetitten og fordøyelsen og virker svakt krampeløsende. De konsentrerte virkestoffene i rosmarinoljen blir brukt utvortes som smertestillende middel ved forstuinger og ved muskel- og leddreumatisme. Som massasjeolje virker den som et stimulerende middel på kretsløpet.

På kjøkkenet blir rosmarinblader brukt til vilt, kylling, fisk, lam- og svinekjøtt og i supper og sauser.

Badebomber/fotbad

Slik bruker du badebombene:

Et hjerte til karbad.
Til fotbad holder det lenge med
1/4 - 1/3 hjerte.

Lavendel: Lavendula augustifollia/Officinalis/vera: En flerårig liten buske som blir ca. 50 cm høy. Den har blåfiolette, lilla, rosa eller hvite blomster og små smale sølvgrå blader. Lilla er den mest hardføre og populære. Planten trives best på et solfylt sted i et lett fuktig jordsmonn. Navnet Lavendel kommer av det latinske «lavare» å vaske. I Norden omtales lavendel først i danske urte- og legebøker fra 1500-og 1600-tallet. De eldste opplysninger om folke-medisinsk bruk i Norge har vi fra Nordfjord omkring 1800 hvor det fortelles at blomstene ble lagt på sprit som ble drukket mot epilepsi og besvimelser. Lavendel er kjent som en av de mest anvendelige av de eteriske oljene. I våre dager brukes lavendel først og fremst i form av eterisk olje. Oljen har en avbalanserende og normaliserende virkning, og bringer helse og harmoni til både kropp og sinn.

Kakaosmør: Kakaosmør er verdens dyreste fett, dette gjør at mange produsenter av sjokolade bytter ut det dyre kakaosmøret med annet og billigere vegetabilsk fett. Kakaosmør har vært brukt i naturlig, høgkvalitetskosmetikk i århundrer. Kakaosmøret er høyt skattet blant annet for dets antioksidante egenskaper.

Sitronsyre: forekommer naturlig i sitrusfrukter, og da spesielt i sitroner, som syren også utvinnes fra. Sitronsyre og sitrater er surhetsregulerende midler som forsterker antioksidanters virkning. Dette bidrar til å forlenge holdbarheten på produktene. Medisinsk brukes sitronsyre særlig som et middel for urinveiene, og inngår dessuten i naturlegemidler mot halsbrann og sure oppstøt. Stoffet har ingen kjent giftighet, og det finnes ingen anbefalinger for maksimalt daglig inntak. Noen personer kan reagere allergisk på sitronsyre brukt i hudpleiemidler, og disse personene må unngå produkter hvor sitronsyre inngår.

Ringblomstsalve

Ringblomstsalve er fin å bruke hvis du har såre og sprukne hender og føtter. Ringblomst er soppdrepende. Den er kjempefin på såre spedbarnsrumper og bleieutslett. Også til såre brystvorter. Ringblomstsalve kan dessuten smøres på ved hudsykdommer som helvetesild, og ved kløe og svie. Ringblomstsalven er kort sagt hudens beste venn.

Overtro og tradisjon
Ringblomst har i uminnelige tider vært i utstrakt bruk som medisin, fargestoff i matvarer og ingrediens i kosmetikk. I middelalderen ble blomstene sett på som et kjærlighetssymbol. Hvis en jente ville ha hellet med seg hos guttene, skulle hun bære en ringblomst på seg. Ringblomster ble flettet inn i bryllupskranser og i kjærlighetsamuletter for å bringe lykke. Det ble sagt at hvis en jente berører kronbladene til ringblomsten med nakne føtter, vil hun kunne forstå fuglenes språk, eller hvis man holder seg nær ringblomster, vil man være i stand til å se alvene. Kranser av ringblomst på dørstolpen vil stoppe den onde fra å trenge inn i huset, og friske ringblomster innendørs vil høyne energien i rommet.

Fra eldre tider foreligger det også andre forestillinger om ringblomstens kvaliteter. Hvis ringblomster dukker opp i drømmene dine, er det et tegn på at noe fint skal skje. Har du ringblomster i badevannet skal det hjelpe deg til å vinne respekt og beundring fra alle du møter. "Bare det å se på ringblomster vil fjerne dårlig humør og styrke synet" sies det i Macer's Herbal fra det 10. århundre. Spredd under senga vil blomstene beskytte deg mens du sover og gjøre at du blir sanndrømt. Dette skal være særlig effektivt hvis man skal finne ut hvem som har stjålet noe fra en. Det ble ellers påstått at om du har noen ringblomster i lomma under en rettssak vil dommerne behandle deg fordelaktig!

Man kan bruke ringblomsten til å forutsi dagens vær. Blomstene åpner seg vanligvis ved soloppgang og lukker seg når solen går ned, men dersom de ikke åpner seg om morgenen, blir det regn utpå dagen.

Uraffinert sheasmør

Det 15 meter høye sheatreet vokser på Afrikas savanner. Treet bærer mest frukt når det er mellom 50 og 100 år, men det er ikke uvanlig at trærne blir 200 år gamle.

Kvalitet fra Ghana
Sheasmør finnes i to utgaver; uraffinert og raffinert. Den raffinerte er mest vanlig og gir bare begrenset effekt. En afrikaner ville aldri finne på å bruke noe annet enn uraffinert sheasmør. De elsker dette universalmidelet så høyt at de mer enn gjerne bruker det i maten, men selvsagt er det også forskjellige kvaliteter av det uraffinerte sheasmøret. Det du har i din blå krukke er ikke blandet ut med noe som helst. Det er laget med kjærlig hånd slik Ghana-kvinnene har gjort det med stolthet i årtusener.

Lukten av kvalitet
Dersom du bare har erfaring med raffinert sheasmør, vil du kanskje synes at sheasmøret i den blå krukka fra Alveland lukter sterkt. Det gjør det, men det lukter riktig. Lukten forsvinner raskt etter at sheasmøret har trukket inn i huden. Sheasmøret har også riktig farve; Elfenben med et svakt, svakt grønnskjær. Hvitt sheasmør er alltid raffinert.

Slik lages Sheasmør
Den grønne sheafrukten er på størrelse med en plomme, og sheanøtten befinner seg innenfor skallet. Nøttene kokes, tørkes, knuses, ristes og males, og blandes deretter til en masse ved hjelp av vann. Fettet fjernes fra overflaten og blir i tørket tilstand til smør.

Får trommene til å snakke
Fettet fra sheanøtten har vært brukt i Afrika i tusener av år som beskyttelse mot uttørkning, sol og vind, men også i maten. Sheasmør er i tillegg blitt benyttet i rituelle sammenhenger. Troen på sheasmørets beskyttende kraft illustreres kanskje best av opprørsgruppen i Uganda som smurte seg inn med shea for å stoppe geværkuler. Hudpleie i videste forstand må det vel kalles når geit- eller oksehuden på djemben, den afrikanske trommen smøres inn med shea.

Alveland spa

Ordet Spa kan ha to opprinnelser: Det kan være en forkortelse for de latinske ordene «Soles Per Aqua» som betyr helse gjennom vann. Men det kan også stamme fra kurstedet Spa i Belgia. Hit har folk fartet i flere hundre år for å bli behandlet i byens kurbad.

Med tiden har Spa-begrepet blitt mer omfattende og byr på mange forskjellige behandlingsformer, der god ansiksts- og kroppsple står sentralt.

i denne delen av vår nettbutikk finner du oljer i mange varianter til bad, massasje og hudpleie. Produktene er laget med samme filosofi som såpene våre. Bare naturlige kvalitetsingredienser, ikke noen kunstige tilsetningstoffer og ikke noe tull!