Hun lover aldri noe, men såpesalget snakker for seg selv.
Den aller første natursåpen lagde Rita King hjemme på kjøkkenet sitt i 1999. Den gang var det kun til eget bruk og venninnegaver. Mottagelsen såpene hennes fikk var så positive, at hun bestemte seg for å søke permisjon fra jobben som hjelpepleier. Permisjonen ble en permanent løsning, og nå selger hun over førti tusen såpestykker i året. Har du prøvd såpene fra Alveland?
Rita stiller strenge krav til ingrediensene hun bruker i såpene. Mange av de høster hun selv.
Det tar én og en halv måned fra såperøren lages til det ferdige såpestykket.
Slik lages såpene på Alveland
Begrepet Zero Waste blir flittig brukt om dagen. På Alveland har de tatt begrepet på alvor. Ingen ting skal gå til spillet. Avskjær fra såpene blir brukt til et nytt produkt: nemlig såpespon, som brukes som vaskemiddel.
Oppbevaring av såpestykker - Ritas beste tips
Såpestykkene er ikke kun forbeholdt hjemmebruk, du kan også ta med deg på reise. Du kan pakke såpestykket inn i for eksempel:
- Vokspapir
- Bakepapir
- Bambusposer
- Tøypose
Historien om Alveland hørte Rita som 11-åring. I følge en gammel legende skal Andøya ha vært et alveland. Slike øyer var bare synlig på havoverflaten i korte perioder før de forsvant i havet på ubestemt tid. Andøyas skjebne ville det slik at noen engang kastet stål på øya. Dermed kunne den aldri vende tilbake til det undersjøiske, og alvelandet ble en blant mange øyer. Men på vakre sommerkvelder, når du beveger deg nært havet eller ved fjellfoten, er det lett å merke at helt vanlig ble Andøya aldri. Alvene ville ikke slippe taket riktig. Det er som de leker mellom multeblomst og myrull, som de synger i geitramsen og blant blåklokker. Alvene har i følge gammel tro kunnskap om det meste. Viser menneskene hensyn mot naturen gir alvene rike gaver til oss. Alveland har gitt navnet til en serie hjemmelagde natursåper basert på det beste naturen har å by på.
Populært stoppested
I den gamle lensmannsgården på Dverberg er det både såpeverksted, café og butikk.
Alveland er et populært stoppested og lokasjon å besøk for folk som kjører forbi. Mange tar
også turen i ens ærend for å oppleve en del av virksomheten som Rita har skapt.
Rita er ikke kvinnen som er så veldig glad i å skryte, selv om hun kan gjøre det med god grunn. Hun får mange fine tilbakemeldinger på såpene sine.
- At såpene mine kan hjelpe andre enn meg selv med sensitiv hud eller andre hudplager betyr mye for meg. Det er en fantastisk følelse og veldig meningsfullt å kunne hjelpe andre.
Multesåpen har høstet spesielt mange gode tilbakemeldinger.
Ydmykt presiserer hun at hun aldri lover eller garanterer noe, men oppfordrer heller folk til å teste og prøve ulike såper selv. I likhet med ingrediensene hun bruker i såpene, liker hun også å ha det meste på det rene.
De ferdige såpestykkene finskjæres for hånd med ostehøvel. Avskåret blir ikke kastet, men solgt som såpespon som brukes som vaskemiddel.